::: PALING TERKINI :::

::: Arkib Blog :::

Tuesday, May 14, 2013

Mematah Pembohongan Anwar Ibrahim : Ulasan Terbaik Tentang Undi Popular


MULA-MULA macam tidak percaya, tapi itulah faktanya, DAP hanya dapat 14.78% undi popular saja dalam pilihanraya umum yang lepas. Walaupun 14.78%, parti itu masih dapat 38 kerusi parlimen, mengatasi PKR (20.39%) dan PAS (15.71%).

Kalau ikut putar belit Anwar Ibrahim (siapa dapat undi popular paling tinggi, parti itu yang menang), dari segi undi popular ini PKRlah seharusnya yang dapat lebih kerusi dari DAP, tapi kenapa berlaku sebaliknya? DAP pulak yang dapat 38 kerusi sementara PKR hanya 30?

Sebab, sistem pilihanraya kita berasaskan kemenangan parlimen atau DUN, bukan undi popular. Kerajaan yang dipilih pun berasaskan jumlah majoriti DUN dan parlimen, bukan undi popular.

Dan kalau undi popular sekali pun, BN masih mendahului dengan 47.38% undi berbanding PKR, PAS dan DAP.  Jadi layaklah BN menang sebab undi dia jauh lebih banyak.

Yang jadi kecoh sekarang sebab Anwar pandai-pandai gabungkan undi ketiga-tiga parti pembangkang (DAP, PKR dan PAS) dan gelar itu Pakatan Rakyat. Hakikatnya, Pakatan Rakyat tidak bertanding dalam pilihanraya umum yang lepas, tapi masing-masing PKR, DAP dan PAS.

Inilah pun cara Anwar cari makan dan bertahan dalam politik sebelum ini – kelentong dan kencing orang sana sini. Dia guna alasan undi popular ini untuk justify kenapa dia tidak mengundurkan diri seperti yang dia janji sebelum pilihanraya umum 5 Mei berlangsung. Itu saja sebabnya.

Penulis dah lama desak, kalau Anwar berani, daftarkanlah Pakatan Rakyat ini secara rasmi dan barulah kita ada perbandingan yang adil. Jangan cipta satu ilusi berbaur pembohongan dan kemudiannya direkayasakan macamlah benda itu betul-betul ada. Pakatan Rakyat ini sebagai contoh, ia hanya satu nama tidak rasmi serta tidak mewakili parti-parti pembangkang dinegara ini.

Bertanding guna nama parti masing-masing, tapi bila nak buat perbandingan undi popular, pandai-pandai guna nama Pakatan Rakyat. Mana ada Pakatan Rakyat dalam kertas undi?

Hairannya penulis, macam itu punya terang pun ada jugak bodoh-bodoh ni yang percaya buta-buta apa Anwar cakap. Sama ada memang betul bodoh ataupun hati dah tertutup untuk terima kebenaran. Dari pengalaman penulis dalam politik, rasanya kedua-kedua sekali!!!


MYKMU.net


Pedoman Hidup

Pelbagai Berita Hiburan & Pengetahuan

Portal Berita 'Pakatan Harapan'

::: Penyokong Pakatan Harapan :::

Lawatan Ke Blog Ini

Kunjungan Mencari Fakta dan Kebenaran, bermula 12 Disember 2013

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

"Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain".

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

"Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu?

Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut?" Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara".

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini."


Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

SUMPAH MELAYU

SUMPAH MELAYU

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU