Wednesday, January 09, 2013

Wajib Baca !!! SATU TANDA BESAR AKHIR ZAMAN ?

Terjumpa artikel ini, tapi tanpa nama penulis, boleh percaya ke ?

Kalau betullah,

Siap kau pengikut-pengikut PAS, kalau tak sokong apa yg telah dipersetujui oleh dua orang ulamak Islam/Kristian PAS ini, alamatnya KAMU SEMUA TAK AKAN MERASA NAK MASUK SYURGA LAH jawabnya.

Lihat apa yang telah dipersetujui oleh ketua-ketua parti dalam Pakatan Pembangkang ini :


Salinan sepenuhnya artikel tersebut dibawah ini :

January 9, 2013 12:12 pm


AWAL lagi penulis sudah sebutkan bahawa mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Rakyat untuk membincangkan soal penggunaan kalimah Allah di Gereja yang diadakan semalam, adalah satu tindakan yang hanya membuang masa, kerana seperti dijangka, keputusannya adalah keputusan yang sama seperti mana 2 tahun lepas.

Cuma yang sedikit membantu ialah ‘pencerahan’ dari PAS sendiri, lahir dari mulut Presidennya, Datuk Seri Abd Hadi Awang bahawa PAS bersama-sama dengan PKR dan DAP menyokong penggunaan kalimah Allah oleh pihak gereja ini, terutama sekali dalam kitab Bible berbahasa Melayu.

Penulis yakin, semasa artikel ini sedang ditulis, kitab yang penulis maksudkan itu sudah mula dicetak untuk digunakan bagi menarik orang Melayu mendalami dan memahami ajaran Kristian di negeri-negeri yang diperintah Pakatan Rakyat seperti Selangor, Kedah, Kelantan dan Pulau Pinang.

Tapi secara jujurnya penulis masih bimbang dengan bantahan dari ahli PAS peringkat bawahan dan segelintir pemimpin di atas, terutama yang menganggotai Majlis Syura Ulama, kerana dari apa yang penulis difahamkan, tidak semuanya setuju dengan keputusan semalam.

Oleh yang demikian, untuk mengelakkan sebarang percanggahan dan kekeliruan dimasa depan, Pakatan Rakyat telah mencadangkan kepada PAS agar memecat pemimpin dan ahli mereka yang membantah keputusan semalam. Pakatan Rakyat tidak mahu kekeliruan sama seperti yang berlaku sepanjang 2 tahun lepas, berulang semula.

Sudah ditetapkan bahawa PAS menerima perkataan Allah digunakan oleh pihak Gereja pun 2 tahun lepas pun, masih ada lagi suara yang tidak bersetuju, kononnya mewakili parti tersebut.

Maka itu tindakan tegas telah diputuskan akan diambil ke atas pemimpin dah ahli PAS yang masih berdegil.Penulis bersetuju dengan cadangan tersebut kerana pemimpin seperti Datuk Harun Din, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, Nasharudin Mat Isa dan Datuk Mustapha Ali adalah antara pemimpin utama PAS yang kita tahu mempunyai pendirian bercanggah dengan keputusan yang dibuat semalam.

Tuan Ibrahim umpamanya, adalah pemimpin PAS pertama yang menyanggah kenyataan oleh Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng yang mana dalam perutusan hari Krismasnya, menyeru kerajaan BN supaya membenarkan nama Allah digunakan di Gereja.

Walaupun hanya pemimpin berpangkat rendah (dilantik, bukan dipilih), tapi kedudukannya sebagai Ketua Penerangan PAS, telah menyebabkan kekeliruan dan ketakutan di kalangan masyarakat bukan Islam amnya dan penganut agama Kristian khasnya.

Selepas persetujuan yang diberikan Hadi semalam, penulis tidak pasti dengan pendirian rasmi semua pemimpin yang disebutkan namanya di atas. Walau apa pun ia, penulis tidak peduli dan mahu tindakan keras diambil kalau ada di antara mereka yang masih membantah kalimah Allah ini dari digunakan di Gereja.

Pecat dan singkirkan mereka dari parti itu. Biar mereka cari makan dengan kerja lain dan tidak menyusahkan Pakatan Rakyat apabila masing-masing memberikan kenyataan bercanggah dengan pendirian rasmi kita.

Harun Din sebagai contoh, semua orang tahu sudah jadi jutawan hanya dengan menjual air putih yang boleh mengubat penyakit, penulis tidak rasa tanpa jawatan Timbalan Mursyidul Am itu, Harun Din akan papa kedana.


::: Arkib Blog :::

Pedoman Hidup

Pelbagai Berita Hiburan & Pengetahuan

Portal Berita 'Pakatan Harapan'

::: Penyokong Pakatan Harapan :::

Lawatan Ke Blog Ini

Kunjungan Mencari Fakta dan Kebenaran, bermula 12 Disember 2013

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

"Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain".

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

"Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu?

Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut?" Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara".

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini."


Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

SUMPAH MELAYU

SUMPAH MELAYU

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU