::: PALING TERKINI :::

::: Arkib Blog :::

Tuesday, December 15, 2015

Adakah Ini Salah Satu Punca Berpuaknya Sokongan Dalam Parti Keramat Melayu UMNO?

Artikel dalam bahasa Inggeris boleh dibaca dibawah atau dilaman web asalnya di SINI.

http://www.opensourceinvestigations.com/2015/12/09/francis-yeoh-and-the-2million-story/

4. Francis Yeoh: Ahli perniagaan yang mempunyai cara dan motif disebalik cerita RM2 juta 

Dari pengakuannya sendiri, ahli perniagaan Malaysia Francis Yeoh membina sebuah empayar perniagaan melalui hubungannya dengan 'rakan-rakan yang mempunyai pengaruh kuasa'.


Syarikat beliau YTL telah menjadi satu monopoli maya. Tetapi setelah Najib Razak mengambil-alih kuasa, syarikat Yeoh telah menghadapi kesukaran.

Disepanjang 2015, Yeoh menghadiri majlis 'makan malam jutawan' bersama ahli-ahli perniagaan yang mempunyai rungutan yang sama terhadap Perdana Menteri Malaysia sekarang. Hadirin pada majlis makan malam tersebut membincangkan kempen untuk menggulingkan Najib Razak. Angka yang mereka tetapkan untuk tujuan ini adalah RM2 bilion.


Tetapi rungutan Yeoh terhadap PM sekarang telah bermula lebih lama sebelum itu. Pada musim bunga 2014 syarikat beliau YTL tewas mendapatkan satu kontrak kepada dana negara 1MDB. Ini terjadi selepas ianya melalui beberapa siri kerugian. Tidak lama selepas itu, Tong dan Clare Rewcastle-Brown menawarkan untuk membayar $2 juta bagi mendapatkan data curi berkaitan 1MDB. Walaupun pada hakikatnya Tong kelihatan tidak mempunyai sebarang motif dengan membayar wang sebanyak itu.

Bagaimana pun mari kita mulakan dari awal
  
4.1 Francis Yeoh – seorang dari orang terkaya Malaysia

Tan Sri Francis Yeoh 61 tahun mengambil alih pengurusan perniagaan keluarganya YTL Corporation Berhad dalam tahun 1988 dan mengembangkannya menjadi salah satu konglomerat terbesar di Malaysia. YTL memiliki dan menguruskan utiliti yang dikawal-selia bersama aset-aset infrastruktur lain.

Beliau membahagikan masanya diantara London dan Asia Tenggara – menetap di Chelsea disamping disebuah pulau peranginan di Pangkor Laut, Malaysia.

4.2 Francis Yeoh membina empayarnya melalui kronisme

Francis Yeoh berhutang kejayaannya kepada layanan istimewa daripada kerajaan sebelum pentadbiran Najib Razak, terutamanya daripada kerajaan Mahathir Mohamad. Mahathir yang memasukki usia 90 tahun ini, adalah Perdana Menteri Malaysia yang paling lama berkhidmat, memegang jawatan itu selama 22 tahun dari tahun 1981 hingga 2003. Mahathir dan Yeoh mempunyai hubungan peribadi yang amat rapat sejak sekian lama. Yeoh secara terbuka mengakui dia berhutang kejayaannya kepada layanan istimewa daripada ahli-ahli politik. Dalam temubual dengan Bloomberg pada tahun 2011, Yeoh mendedahkan dia telah mendapat manfaat daripada "rakan-rakan yang berpengaruh"


Bekas PM memperkenalkan Yeoh dengan pengurusan General Electric yang berpangkalan di Amerika Syarikat, memberitahu mereka bahawa satu-satunya cara untuk mengekalkan kepentingan mereka di Malaysia adalah dengan mendapatkan khidmat kerja dari YTL. Pada tahun 1993, Pengerusi General Electric dan ketua eksekutif Jack Welch, terbang ke Kuala Lumpur untuk berunding secara terus dengan Yeoh dan YTL. GE menjadi rakan kongsi bersama YTL dalam beberapa projek.

Dalam tahun 1992, YTL memeterai perjanjian untuk dua loji tenaga gas, menjadi pengeluar tenaga bebas (IPP) yang pertama di Malaysia, walaupun dengan kekurangan pengalaman teknikal, tenaga kerja atau pengalaman. Ianya menjadi rahsia terbuka dimana untuk membuat tawaran menjadi lebih menguntungkan, kerajaan pada masa itu meluluskan satu undang-undang mewajibkan Tenaga Nasional Berhad (syarikat utiliti elektrik milik negara) membeli kuasa daripada YTL pada harga premium.

YTL menyatakan bahawa kira-kira 70 peratus daripada pendapatannya sebagai datang dari luar Malaysia dan dari 10 juta pelanggan di tiga benua. Tetapi pelbagai tawaran pembangunan yang dimenangi oleh syarikat Yeoh bertepatan dengan masa lawatan PM Mahathir ke negara-negara dunia ketiga seperti Zimbabwe, Papua New Guinea, Vietnam dan Kemboja diantara lainnya. Pada tahun 1996, YTL telah dianugerahkan pembangunan loji kuasa Hwange di Zimbabwe, selepas diktator kejam Robert Mugabe, kawan rapat Mahathir membatalkan prosedur biasa tender. Apabila Lembaga Bekalan Elektrik Zimbabwe menentang penjualan pegangan ekuiti 51% kepada YTL, Mugabe memecat keseluruhan lembaga pengarah.


4.3 Perniagaan Francis Yeoh telah terjejas teruk sejak Najib Razak memasuki pejabat - dan terserlah motif yang jelas untuk menyingkirkan beliau

Najib Razak menjadi Perdana Menteri Malaysia pada 2009 dan mula membuka pasaran utama Malaysia, termasuk sektor tenaga. Pemilikan pengeluar tenaga bebas asing kini meningkat kepada 49 peratus dan proses tender untuk pembangunan infrastruktur telah dibuka, membina persekitaran yang lebih berdaya saing.


Ini telah memberi kesan teruk kepada prestasi Yeoh dan YTL. Cengkaman YTL yang semakin menurun di pasaran tenaga telah dibangkitkan pada Februari 2014 apabila kontrak tender untuk menjalankan kilang arang-batu yang dahulunya milik negara - 'Project 3B' telah dianugerahkan kepada 1MDB dan bukannya YTL - mendorong tuduhan hipokrit 'kapitalisme kroni'.


Perniagaan dinamik yang berubah-ubah ini telah juga ditunjukkan dalam prestasi kewangan YTL. Pertumbuhan keuntungan tahunannya di bawah Najib Razak telah menjadi separuh daripada angka 2.47 peratus pertumbuhan keuntungan tahunan di bawah bekas PM Mahathir Mohamed. Dalam tempoh 12 bulan lalu terutamanya YTL telah mecatat prestasi kewangan yang buruk - dengan syarikat induknya mengalami penurunan 34 peratus keuntungan diantara 2014 dan 2015.

4.4 Kaitan Francis Yeoh dengan Tong Kooi Ong

Yeoh adalah kawan rapat dan sekutu Tong Kooi Ong - penerbit The Edge Media Group yang menawarkan Xavier Justo $2 juta untuk data yang dicurinya seperti yang kita lihat dalam artikel-artikel terdahulu.

Sudah menjadi pengetahuan umum bahawa empayar media Tong telah lama bersimpati kepada perniagaan Yeoh. Yeoh sebelum ini telah menggunakan The Edge Media Group Tong untuk berkempen bagi pihaknya bagi memenangi bidaan.

Pada tahun 2013 dan 2015, The Edge berkempen bagi pihak Yeoh YTL membida untuk mengambil alih projek yang melibatkan pembinaan dan pengendalian loji kuasa arang-batu 2,000 MW.Pada bulan April 2015, selepas YTL gagal kepada 1MDB mendapatkan loji kuasa 2,400MW gas-turbin gabungan-kitaran dan ladang solar 50MW, Malaysian Insider kepunyaan Tong menulis:

YTL Power hilang kelayakan secara kontroversi atas sebab teknikal. / ... / Tarif akan menjadi lebih tinggi bagi rakyat Malaysia pada masa akan datang kerana kerajaan akan menghadiahkan 1MDB tarif yang lebih lumayan bagi mewujudkan lebih banyak keuntungan bagi firma yang bermasalah itu / ... / 1MDB menang melalui "tender terbuka kontroversi" berbanding tawaran tarif terendah YTL Power. / ... / Yang rugi adalah rakyat Malaysia yang terpaksa menanggung harga elektrik yang lebih tinggi di samping cukai barangan dan perkhidmatan yang baharu dilaksanakan.


4.5 Tong dan Clare Rewcastle-Brown menawarkan Xavier Justo $2 juta untuk data yang dicuri bertujuan menyingkirkan Najib Razak

Sepertimana yang telah diperkatakan dalam OSI, Tong Kooi Ong dan Clare Rewcastle-Brown menawarkan Xavier Justo $2 juta bagi pertukaran dengan data yang dicuri berkaitan 1MDB. Mesyuarat ini telah diadakan pada bulan Februari 2015 di Fullerton Bay Hotel di Singapura.

Sukar untuk mempercayai bahawa Tong adalah kuasa yang mengawal dibelakang perjanjian ini. $2 juta adalah satu jumlah yang agak besar bagi pemilik media membayar suatu cerita dengan dana sendiri - terutama memandangkan kemudiannya terdapat penafian adanya sebarang motif politik peribadi untuk membeli cerita tersebut.


Jadi adakah Yeoh kuasa dibelakang Tong? Dari peristiwa-peristiwa yang berlaku kemudiannya, bukti telah menjadi semakin bertambah panas ....

4.6 Tanpa senjata ajaib dan kempen awam yang gagal - Yeoh menghadiri majlis 'makan malam jutawan'

Diawal tahun ini Yeoh menghadiri satu majlis makan malam dengan beberapa orang jutawan yang mempunyai rungutan yang sama terhadap Perdana Menteri Malaysia semasa. Hadirin majlis makan malam tersebut termasuk Vincent Tan, Pengerusi Berjaya Group dan Kamal Sadiqqi, pemilik Kamkorp.


Satu kempen untuk menggulingkan Najib bagi melindungi kepentingan komersil mereka telah dibincangkan - dengan bajet sebanyak RM2 bilion ($467,000,000) dikemukakan.

Malah seorang peserta dimajlis makan malam jutawan Yeoh telah berjumpa dengan Clare Rewcastle-Brown. Khairuddin Abu Hassan - seorang bekas pegawai UMNO rapat dengan Mahathir Mohamad - bertemu dengan Rewcastle-Brown - keduanya bergambar bersama di London pada 1 Julai.


4.7 Juga terdapat banyak hubungkait lainnya

Semua mereka berkait antara satu sama lain: jutawan, bekas PM, pemilik media dan penulis blog. Yeoh merupakan kroni Mahathir. Tong sangat rapat dengan Yeoh. Media Tong telah, beberapa kali, menerbitkan semula bahan berita dari Sarawak Report, dan Rewcastle-Brown secara peribadi telah menulis untuk laman web Tong.

Dan apa lagi, Tong dan Mahathir Mohamad sudah mempunyai ikatan perniagaan. Anak Mahathir Mohamad, Mokhzani dan Tong, keduanya adalah pemegang saham dalam Phileo-Allied Bank pada 1990-an sebelum ia diambil alih oleh institusi lain.


Francis Yeoh – lelaki yang mempunyai cara dan motif

***********************************

[Artikel asal dalam bahasa Inggeris]

4. Francis Yeoh: The businessman with the means and motive to be behind the $2 million story


By his own admission, Malaysian businessman Francis Yeoh built a business empire on having ‘friends in powerful places’.


His company YTL became a virtual monopoly. But since Najib Razak has come to power, Yeoh’s company has struggled.

During the course of 2015, Yeoh attends a ‘dinner of tycoons’ with businessman holding similar grievances against the current Malaysian Prime Minister. Attendees at this dinner discussed a campaign to oust current Najib Razak. The figure they put on this was RM2 billion.


But Yeoh’s grievances against the current PM started way before this. In Spring 2014 his company YTL lost out on a contract to state fund 1MDB. This came after a series of losses. Shortly after, Tong and Clare Rewcastle Brown-offered to pay $2 million for stolen data relating to 1MDB. This was despite the fact that Tong did not appear to have a motive of his own to pay such a sum.

Let’s start from the beginning though…
  
4.1 Francis Yeoh – one of Malaysia’s wealthiest men

61 year old Tan Sri Francis Yeoh took over running his family business YTL Corporation Berhad in 1988 and grew it into one of the biggest conglomerates in Malaysia. YTL owns and manages regulated utilities and other infrastructural assets.

He built his business empire on the back of close relations with Malaysian administrations from the 1980s to the 2000s.

He now divides his time between London and South East Asia – residing in Chelsea as well as an island resort in Pangkor Laut, Malaysia.

4.2 Francis Yeoh built his empire through cronyism

Francis Yeoh owes his success to favourable treatment from governments that preceded Najib Razak’s administration, especially from Mahathir Mohamad’s government. Mahathir who turned 90 this year, was Malaysia’s longest serving Prime Minister, holding the post for 22 years from 1981 to 2003. Mahathir and Yeoh are bound by a long-standing, close personal relationship. Yeoh publicly acknowledges he owes his success to favourable treatment by politicians. In an interview with Bloomberg in 2011, Yeoh revealed he had benefitted from “his friends in powerful places”


The former PM introduced Yeoh to the management of US-based General Electric, telling them that the only way to maintain their interests in Malaysia would be to commission work from YTL. In 1993, General Electric’s chairman and chief executive Jack Welch, flew to Kuala Lumpur to talk face to face with Yeoh and YTL. GE became partners with YTL on several projects.

In 1992, YTL struck a deal for two gas-fired power plants, becoming the first independent power producer (IPP) in Malaysia, despite the lack of technical experience, manpower or experience. It is an open secret that in order to make the deal more lucrative, the government at the time passed a law obliging Tenaga Nasional Berhad (the state-owned electric utility company) to buy power from YTL at a premium price.

YTL boasts about 70 per cent of its revenue as coming from outside Malaysia and its 10 million customers on three continents. But the various development deals won by Yeoh’s company coincided with PM Mahathir visits to third world countries such as Zimbabwe, Papua New Guinea, Vietnam and Cambodia among others. In 1996, YTL was awarded the Hwange power plant development in Zimbabwe, after the brutal dictator Robert Mugabe, a close friend of Mahathir overruled normal tendering procedures. When Zimbabwe Electricity Supply Authority opposed the sale of the 51% stake to YTL, Mugabe sacked the entire board


4.3 Francis Yeoh’s business has struggled since Najib Razak came to office – and has a clear motive to get rid of him

Najib Razak became Malaysia’s Prime Minister in 2009 and began to open up key Malaysian markets, including the energy sector. Foreign ownership of independent power producers has now risen to 49 per cent and the tendering process for infrastructure development has been opened up, building a more competitive environment.


This has had knock on effects for Yeoh and YTL’s performance. YTL’s declining grip on the energy market was highlighted in February 2014 when a tender contract to run a formerly state owned coal-fire plant –‘Project 3B’ was awarded to 1MDB rather than YTL – prompting the hypocritical ‘crony capitalism’ claim.


This changing business dynamic is reflected too in YTL’s financial performance. Its annual profit growth under Najib Razak has been half the figure of 2.47 per annual profit growth under former PM Mahathir Mohamed. In the past 12 months especially YTL has had a particularly poor financial performance – with its parent company suffering a 34 per cent decline in profits between 2014 and 2015

4.4 Francis Yeoh’s link to Tong Kooi Ong

Yeoh is also a close friend and associate of Tong Kooi Ong – publisher of the Edge Media Group who offered Xavier Justo $2 million for his stolen data as we have seen in previous articles.

It is common knowledge that Tong’s media empire has long been sympathetic to Yeoh’s businesses. Yeoh has previously used Tong’s The Edge Media Group to campaign on his behalf in order to win bids.

In 2013 and 2015, the Edge campaigned in favour of Yeoh’s YTL bid to take over a project involving the construction and operation of a 2,000 MW coal-fired power plant.In April 2015, after YTL lost out on a 2,400MW combined-cycle gas-turbine power plant and a 50MW solar farm to 1MDB, Tong’s Malaysian Insider wrote:

“YTL Power was controversially disqualified on a technicality. /…/ The tariff will be higher for Malaysians in the future because the government will award 1MDB with more lucrative tariffs in order to create more profits for the distressed firm /…/ 1MDB won via “controversial open tender” against YTL Power’s lowest tariff bid. /…/ The losers are Malaysians who are forced to bear higher electricity prices on top of the recently implemented goods and services tax.” 


4.5 Tong and Clare Rewcastle-Brown offer Xavier Justo $2million for stolen data to take out Najib Razak

As already been shown on OSI, Tong Kooi Ong and Clare Rewcastle-Brown offered Xavier Justo $2 million in exchange for stolen data relating to 1MDB. This meeting took place in February 2015 in the Fullerton Bay Hotel in Singapore.

It is not credible though to believe that Tong was the controlling power behind this deal. $2 million is a huge amount for a media proprietor to pay for a story from his own funds – especially given that has since denied any political motive of his own in paying for the story.


So was Yeoh the power behind Tong? From the events that then took place, the evidence becomes more and more overwhelming….

4.6 With no smoking gun and the public campaign failing – Yeoh attends a ‘dinner of tycoons’

Earlier this year Yeoh attended a dinner with a number of other tycoons holding similar grievances against the current Malaysian Prime Minister. Attendees at the dinner included Vincent Tan, Chairman of Berjaya Group and Kamal Sadiqqi, owner of Kamkorp.


A campaign to oust Najib to protect their commercial interests was discussed – with a budget of RM2 billion ($467 million) put forward.

An attendee at Yeoh’s dinner of tycoons even met with Clare Rewcastle-Brown. Khairuddin Abu Hassan – a former UMNO official close to Mahathir Mohamad – met with Rewcastle-Brown – the two being pictured together in London on 1 July.


4.7 There are many other connections too

They are all connected to each other: the billionaire, the former PM, the media owner and the blogger. Yeoh was Mahathir’s crony. Tong is very close to Yeoh. Tong’s media has, on numerous occasions, reproduced material from the Sarawak Report, and Rewcastle Brown has personally written for Tong’s websites.

And what’s more, Tong and Mohamad Mahathir already have business ties. Mohamad Mahathir’s son, Mokhzani, and Tong were both shareholders in Phileo-Allied Bank in the 1990s before it was taken over by another institution.


Francis Yeoh – the man with the means and the motive

Pedoman Hidup

Pelbagai Berita Hiburan & Pengetahuan

Portal Berita 'Pakatan Harapan'

::: Penyokong Pakatan Harapan :::

Lawatan Ke Blog Ini

Kunjungan Mencari Fakta dan Kebenaran, bermula 12 Disember 2013

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

"Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain".

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

"Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu?

Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut?" Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara".

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini."


Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

SUMPAH MELAYU

SUMPAH MELAYU

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU