Friday, April 27, 2012

Dari Dataran Merdeka Ke Stadium Merdeka Bakal Menyaksikan Pertumpahan Darah

"Niat mereka adalah Mengganas pada 28hb ini"

Bermula esok akan ramai penyokong Pakatan PAS,DAP dan PKR akan masuk ke Kuala Lumpur bagi menghadiri perhimpunan BERSIH 3.0. Paling ramai yang hadir dijangkakan datangnya dari Kelantan ekoran Fatwa Nik Aziz yang mewajibkan rakyat Kelantan turun ke Demo Bersih. Turut sama menghantar kontijen ke Perhimpunan BERSIH adalah negeri Selangor dan Kedah dan Pulau Pinang.

Pakatan Pembangkang di negeri lain juga menghantar ahli mereka ke Demo BERSIH kali ini dan boleh Gomo katakan jumlah yang hadir berkemungkinan sekitar 30 ribu orang yang mana merupakan satu perhimpunan yang paling ramai pernah dibuat pembangkang.

Namun demikian sasaran utama yang sebelum ini dinyatakan oleh Anwar Ibrahim adalah kehadiran ahli peserta seramai 500 ribu orang. Dan jika 30 ribu sahaja yang hadir maka membuktikan bahawa Demo tersebut telah GAGAL sebelum berlangsungnya hari tersebut pada 28 hb ini.

Apa yang menarik untuk Gomo ulas disini adalah penolakkan Ambiga dengan tawaran yang telah diberikan pihak DBKL, Stadium Bukit Jalil, Stadium Merdeka dan juga jaminan keselamatan oleh pihak PDRM jika Ambiga mengadakan perhimpunan aman di Stadium yang ditawarkan. Mengapa AMbiga ketua pada BERSIH 3.0 ini menolak tawaran yang telah diberikan?

Ambiga menyatakan tawaran tersebut lambat ditawarkan dan masa yang tidak cukup maka pihak BERSIH tidak dapat bersetuju dengan tawaran yang diberikan untuk diadakan perhimpunan aman di Stadium. Betul ke masa tidak cukup?


"Mereka sememangnya mahukan Keganasan"

Gomo lihat apa yang dinyatakan Ambiga ini tidak lain dan tidak bukan sememangnya satu alasan yang Bodoh dan tidak berakal sama sekali. Mana mungkin masa tidak cukup jika lokasi yang hendak ditukarkan itu adalah bersebelahan sahaja dengan Dataran Merdeka.

Stadium Merdeka yang jaraknya kira kira 3 kilometer dari Dataran Merdeka semestinya tidak memberikan sebarang masaalah untuk pihak BERSIH menukar plan perhimpunan mereka. Apakah berbatu jauh sampai patah tulang lutut jika berarak ke Stadium Merdeka?

Jika benar mendatangkan masaalah buat para peserta perhimpunan BERSIH sekalipun pihak Polis pastinya akan membantu para pendemo ini dengan memberikan laluan buat mereka untuk menuju ke dalam Stadium Merdeka. Pendek kata tidak ada sebarang halangan buat mereka ini untuk berhimpun di Dataran Merdeka jika niat mereka ikhlas dan suci untuk berhimpun.

Tapi bila tawaran yang baik untuk berhimpun ditolak maka kita rakyat Malaysia pastinya sudah mengetahui apa niat mereka ini pihak BERSIH yang didalangi Pemimpin Pembangkang. Lain dan tidak bukan adalah kerana agenda mereka yang cuba mencuetuskan huru hara pada 28hb ini di kawasan orang ramai yang akhirnya akan menyebabkan pihak berkuasa mengambil tindakan tegas ke atas mereka.

Itu sebenarnya yang mereka mahukan iaitu Rusuhan yang kemudiannya akan dicanang seluruh dunia bahawa Malaysia menzalimi peserta perhimpunan BERSIH. Mereka akan jaja akan kekejaman pihak POLIS walhalkan sejak dari peringkat awal lagi pihak Kerajaan Malaysia, Polis, DBKL sudah memberikan tawaran yang terbaik buat mereka malah jaminan keselamatan juga diberikan dalam memastikan perhimpunan BERSIH yang mereka lakukan berjalan lancar.   Baca seterusnya di PAPAGOMO.


::: Arkib Blog :::

Pedoman Hidup

Pelbagai Berita Hiburan & Pengetahuan

Portal Berita 'Gajah Depan Mata Tak Nampak'

::: Pro-Pakatan Harapan :::

Rujukan Produk & Makanan Halal

Lawatan Ke Blog Ini

Kunjungan Mencari Fakta dan Kebenaran, bermula 12 Disember 2013

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

"Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain".

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

"Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu?

Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut?" Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara".

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini."


Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

SUMPAH MELAYU

SUMPAH MELAYU

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU