::: PALING TERKINI :::

::: Arkib Blog :::

Monday, September 17, 2012

AUTA TERHEBAT Anwar Sepanjang Zaman ...


TANYA generasi muda hari ini apa yang mereka ingat tentang sambutan 16 September?  Percayalah, majoriti daripada mereka akan lebih ingat tarikh 16 September sebagai tarikh Anwar ‘sepatutnya’ angkat sumpah jadi Perdana Menteri 4 tahun dulu iaitu pada 16 September 2008, daripada 16 September sebagai Hari Malaysia.

Sebelum ini rakyat kita tidak ada masalah langsung pasal mengingati sambutan 16 September sebagai Hari Malaysia. Datang Anwar dan pembohongannya berbulan-bulan sebelum itu, langsung orang lupa pasal Hari Malaysia.

Kalau tidak kerana kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib isytihar 16 September sebagai cuti umum, penulis ingat langsung orang tak tau itu Hari Malaysia dah, sebaliknya hari Anwar ‘sepatutnya’ jadi Perdana Menteri!!

Sebetulnya, projek 16 September 2008 tidak pernah wujud

Angka-angka yang disebutkan Anwar itu juga tidak pernah ada. Anwar sengaja reka semua itu kerana dia nak letak tekanan pada kerajaan Abdullah Ahmad Badawi dengan menakutkan pelabur asing kononnya berlaku ketidak stabilan politik di Malaysia.

Kebetulan, kestabilan politik adalah antara faktor utama pelabur datang ke negara ini, kalau nak kira tenaga buruh murah, lebih baik mereka pergi China. Ini juga bukti Anwar tidak peduli pasal negara asal sahaja dia boleh jadi Perdana Menteri.

Sebab itu Anwar reka 16 September dengan harapan pelabur lari, pekerjaan kurang dan Anwar dapat ulang semula zaman reformasinya tahun-tahun 1998 dulu.

Yang ramai dari kita tidak tahu, apa yang berlaku sebenarnya ialah, wakil Anwar telefon beberapa orang Ahli Parlimen BN dan tawarkan jawatan dalam kerajaan kalau mereka bersetuju melompat parti.

Jumlah yang dihubungi Anwar tidak sampai 5 orang, itupun semua menolak. Jadi yang Anwar gebang 31 orang Ahli parlimen BN sudah bersetuju untuk melompat itu sejak Jun 2008 itu, hanya auta, bohong.

Itu sahaja ceritanya, segala yang lain itu hanyalah pembohongan belaka.

Logiknya disitu, Anwar dakwa (rujuk video dibawah) sudah ada sokongan untuk bentuk kerajaan pusat sejak Jun lagi, tapi kenapa dia masih nak tunggu 16 September?

Sebetulnya 16 September ini dipilih sebab selain signifikasi dengan hari Malaysia, Anwar mahu bermain dengan masa, dengan harapan apa yang dirancang (pelabur lari, pengangguran meningkat dan rakyat bangkit memberontak) akan berlaku.

Kebetulan ekonomi dunia pada waktu itu sedang mengalami kemelesetan, lanjutan dari krisis sub prima yang sedang melanda Amerika Syarikat. Kesempatan dari inilah yang Anwar cuba ambil dengan cipta pembohongan 16 September.

Tapi Allah swt masih sayangkan negara kita dari jatuh ke tangan pemimpin tidak bermoral seperti Anwar Ibrahim ini.

Ini sepatutnya jadi teladan kepada rakyat Malaysia supaya terus menolak Anwar dan Pakatan haram yang dipimpinnya. Tidak ada apa yang betul dengan perjuangan Anwar Ibrahim sekarang, semuanya tentang membohongkan rakyat untuk kepentingannya sendiri, tidak lebih dan tidak kurang.

https://www.youtube.com/watch?v=rOWt7KWPwR0


Sumber dari MyKMU


Dan komen bekas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad :

https://www.youtube.com/watch?v=zY3vGPjE-RM
Klik gambar untuk tonton


Pedoman Hidup

Pelbagai Berita Hiburan & Pengetahuan

Portal Berita 'Pakatan Harapan'

::: Penyokong Pakatan Harapan :::

Lawatan Ke Blog Ini

Kunjungan Mencari Fakta dan Kebenaran, bermula 12 Disember 2013

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

"Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain".

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

"Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu?

Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut?" Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara".

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini."


Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

SUMPAH MELAYU

SUMPAH MELAYU

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU