::: PALING TERKINI :::

::: Arkib Blog :::

Thursday, June 14, 2012

Umrah Itu 'Perhimpunan' - 'Fatwa' Khalid (Gereja) Samad

Khalid Samad Kata Umrah Maknanya “Perhimpunan”!

khalid gereja
Masih lagi hangat mengenai ibadah haji. Tapi kali ini mengenai pendedahan Timbalan Menteri Luar, Senator A Kohilan Pillay yang menyatakan bahawa Kerajaan Arab Saudi telah menghantar nota diplomatik kepada pihaknya gara-gara himpunan Bershit 3.0 pada 28 April lalu.

Sebelum ini, sudah diberitahu dan diberi amaran kepada puak-puak Pakatan Haram bahawa tindakan mereka berhimpun di Tanah Haram Makkah dan Madinah Al-Munawwarah itu melanggar undang-undang negara itu, tapi mereka tidak hiraukan.

Nasrudin Hasan Tantawi berdegil juga mengarahkan “penganut-penganut agama PAS” berhimpun memperjuangkan himpunan yang diketuai oleh seorang kafir harbi yang cuba merendah-rendahkan Islam di dua pusat tumpuan ummah dari seluruh dunia itu.

Kononnya, Nasrudin mahu himpunan Bershit itu berlangsung di seluruh dunia termasuk di lokasi ibadah umat Islam tersebut, tanpa memikirkan tentang undang-undang di negara itu atau terfikir untuk menghormati peraturan sesebuah negara.

Hasilnya, Malaysia juga yang tercalar imejnya dan Kerajaan Arab Saudi mengganggapnya sebagai tindakan yang melanggar undang-undang negara itu dan menurut Kohilan, mereka yang terbabit dalam himpunan itu tertakluk kepada kerajaan negara itu.

Itu satu perkara. Satu perkara lagi ialah mengenai Khalid Samad dan apa kena mengena Khalid dengan insiden yang memalukan Malaysia itu?

Sebenarnya, pendedahan Kohilan itu dilakukan di Parlimen, semalam. Yang lebih memalukan PAS, Kohilan yang bukan beragama Islam itu secara berhati-hati menasihatkan dewan agar tidak terlalu taksub dengan fahaman politik sehingga sanggup mencemari tempat suci di Makkah dan Madinah.

Mungkin kerana inilah telinga Khalid Samad “berdesing” dan dia bingkas bangun mencelah memperkecilkan pemahaman Kohilan mengenai perkataan “umrah”.

“Umrah tu perhimpunan la,” kata Khalid dengan yakin.

Kata Khalid, perkataan “umrah” itu bererti “perhimpunan”???! Kepala hotak dia! Siapa yang ajar dia umrah itu bererti perhimpunan? Khalid Samad benar-benar menjatuhkan air muka Mursyidul Am PAS. Apa Nik Aziz tak ajar Khalid Samad tentang umrah, kah?

Untuk pengetahuan Khalid Samad, umrah dari segi bahasa bermakna ZIARAH atau menuju ke tempat yang makmur, pada bila-bila masa.

Pengertian umrah mengikut syarak pula ialah mengunjungi Kaabah untuk melakukan ibadah iaitu tawaf dan sai’e menurut syarat-syarat wajibnya.

Walaupun bagi sesetengah ulama berpendapat bahawa ibadah umrah adalah sunat, namun ulama Mazhab Syafi’e dan Hambali menyatakan bahawa ia adalah wajib.

Khalid Samad faham ke tidak pencerahan ini? Atau seseorang patut “lepuk” dahinya sekali untuk membuatkannya faham mengenai ibadah umrah?

Lain kali, kalau jahil tentang sesuatu, khususnya mengenai yang berkaitan Islam, janganlah sesuka hati saja menyampuk nak tunjuk pandai! Kan dah kena sebijik..!!! Itulah..suka sangat masuk gereja, kan dah bengap otak tu…

Pedoman Hidup

Pelbagai Berita Hiburan & Pengetahuan

Portal Berita 'Pakatan Harapan'

::: Penyokong Pakatan Harapan :::

Lawatan Ke Blog Ini

Kunjungan Mencari Fakta dan Kebenaran, bermula 12 Disember 2013

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

"Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain".

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

"Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu?

Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut?" Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara".

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini."


Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

SUMPAH MELAYU

SUMPAH MELAYU

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU