Tuesday, May 15, 2012

Mengapa Kit Siang & DAP takut 13 Mei diketahui generasi muda?

Generasi Pejuang BangsaSemalam genap 43 tahun berlalu peristiwa sejarah hitam 13 Mei berlaku . DAP merupakan parti yang mencetuskan peristiwa berdarah ini di Kuala Lumpur cukup takut dan kecut bila disebut saja tarikh 13 Mei .

Siapa yang sebut saja tarikh ini akan dituduh perkauman terutaman orang Melayu . Mengapa mereka fobia sangat tarikh ini ?  Ini kerana DAP semua mahu sorokkan perbuatan jahat mereka mencetuskan pergolakan kaum hingga negara menjadi porak peranda dek kerana keangkuhan sikap ultrakiasu dan perkauman yang cukup tebal. 

Itu yang Zairil dalam satu wacana terpaksa  menyalahkan  UMNO punca Melayu menjauhi DAP. Walhal sikap rasis & chauvinis mereka yang menebal itu lah menyebabkan parti ini ditolak Melayu .


GPB cukup tertarik dengan pendedahan YB Datuk Zul Nordin yang betul-betul mengkaji sejarah sebenar  tragedi berdarah 13 Mei 1969  . 

Kalau ada juak-juak Melayu liberal dalam PAS & PKR berang dengan pendedahkan kisah lama ini atau   cuba menafikan DAP  tak pernah sebut " Melayu balik kampung ..Melayu sudah tiada kuasa ..sekarang kita Cina control " ..ternyata mereka sudah silap .

Sejarah tetap sejarah ....tak boleh diubah .  Kata-kata biaDAP dan rasis ini tak boleh hilang sampai bila-bila  kerana ia sudah tercatat dalam sejarah . Jadi, kalau Roketkini cuba memesongkan fakta sebenar dan menunjuk kononnya  DAP bukanlah parti   rasis dan chauvinis , satu pembohongan besar !

Ikut video Zul Nordin dedahkan kalau tak kerana kerajaan yang dipimpin oleh pemimpin UMNO isyitihar darurat , kalau tak kepala dan badan Kit Siang dah lama dipenggal !GPB syorkan kepada generasi muda , kalau nak tahu kisah sebenar sejarah 13 Mei , baca buku yang ditulis oleh Tunku Abd Rahman , Perdana Menteri Malaysia ketika itu.

Apa yang Tunku Abd Rahman ucapkan  semasa 16 Mei 1969  menerusi  kaca televisyen dan radio ?

Tok dan tok wan yang hidup pada zaman itu mungkin masih ingat lagi kenyataan Tunku ketika itu dan mengapa beliau isyitihar darurat . Kalau nak tahu juga kena pergi arkib negara ini untuk lihat transkrip kenyataan beliau .

Tapi mujurlah buku di atas menyiarkan sepenuhnya ucapan beliau yang GPB rasa harus dibaca oleh semua generasi muda sekarang.  Insyalah GPB akan cuba terbitkan lagi di artikel seterusnya .

" 13 Mei merupakan satu ingatan berkekalan kepada kita semua tenang bahaya yang akan timbul daripada sikap mengetepikan Perlembagaan dan mempermain-mainkan soal-soal yang menyentuh perasaan ,adat resam , dan adat istiadat pelbagai kaum terutaman sekali dalam masyarakat negara yang mempunyai pelbagai kaum dan agama "

Tunku Abd Rahman Putra Al Haj 

::: Arkib Blog :::

Pedoman Hidup

Pelbagai Berita Hiburan & Pengetahuan

Portal Berita 'Gajah Depan Mata Tak Nampak'

::: Pro-Pakatan Harapan :::

Rujukan Produk & Makanan Halal

Lawatan Ke Blog Ini

Kunjungan Mencari Fakta dan Kebenaran, bermula 12 Disember 2013

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

"Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain".

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

"Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu?

Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut?" Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara".

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini."


Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

SUMPAH MELAYU

SUMPAH MELAYU

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU