Sunday, May 13, 2012

NIK AZIZ BUKTIKAN SPR GAGAL MAIN KOTOR!!SPR gagal buat pilihanraya secara kotor di penang, Kedah, Perak, Selangor dan di Wilayah Persekutuan sewaktu PRU12 yang lalu. Itu sebab BN gagal memerintah negeri-negeri tersebut.

Di Kelantan, SPR boleh dikira gagal secara total. Sejak 1990, 5 kali pilihanraya berturut-turut gagal dikotorkan.

Kesimpulannya, 6 negeri telah menjalani pilihanraya secara bersih dan tiada penipuan pada PRU12 yang lalu.

Lain-lain negeri, pilihanraya telah berjalan secara kotor sejak merdeka, kecuali pernah bersih di Kelantan pada tahun 1959 hingga 1978, di Penang tahun 69 dan di Terengganu tahun 1999. Tahun 1969, SPR telah bertindak separuh bersih dan separuh kotor di Selangor dan Perak hingga menyebabkan negeri-negeri tersebut hampir gagal membentuk kerajaan disebabkan tiada parti yang menguasai majoriti di DUN.

Sementara itu, UMNO telah menyalah-gunakan Stadium Bukit Jalil pada malam 11 Mei yang lalu dengan menjadikan stadium tersebut sebagai tempat berhimpun secara aman sempena meraikan ulang tahun UMNO ke 66. Stadium yang sepatutnya digunakan untuk bermain bolasepak telah digunakan secara zalim dan tanpa ada rasa malu ahli UMNO telah memenuhi ruang stadium tersebut dengan "duduk dan demo" secara aman sambil berpakaian Gelombang merah.

Pihak polis gagal sama sekali melakukan provokasi kepada para peserta "duduk dan demo" supaya bertindak ganas hingga majlis tamat. Stadium yang begitu mudah untuk dirosakkan itu ditinggalkan oleh para peserta tanpa berlaku apa-apa kerosakan kecuali terdapat sampah sarap di sana sini.

Pemimpin UMNO gagal membawa lebih 100,000 ahlinya untuk berhimpun di Dataran Merdeka. UMNO Sepatutnya adakan demo di Dataran Merdeka kerana di situlah tempat meraikan kemerdekaan negara ini hasil dari tangan-tangan kotor para pemimpin UMNO terdahulu.

Kegagalan pimpinan UMNO menghasut ahlinya supaya bergerak maauk ke Dataran Merdeka menjadi bukti jelas kepada seluruh rakyat betapa Anwar jauh lebih berupaya dari Najib dalam memastikan negara ini hancur lebih cepat.

Kamarulzaman Kamdias
Kepal Nasi Kepal Beras::: Arkib Blog :::

Pedoman Hidup

Pelbagai Berita Hiburan & Pengetahuan

Portal Berita 'Gajah Depan Mata Tak Nampak'

::: Pro-Pakatan Harapan :::

Rujukan Produk & Makanan Halal

Lawatan Ke Blog Ini

Kunjungan Mencari Fakta dan Kebenaran, bermula 12 Disember 2013

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

"Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain".

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

"Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu?

Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut?" Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara".

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini."


Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

SUMPAH MELAYU

SUMPAH MELAYU

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU